Projekt_Mosaic-Sweden_Bakgrund_1_web.jpg
Projekt_Mosaic-Sweden_Bakgrund_1_web.jpg

Mosaikkurs


MOSAIKKURS

3-5 Maj 2024 - SKULPTUR & MOSAIK - med Emelie Solklippa & Ellen Ljungqvist - lediga kursplatser


Mosaikkurserna hålls löpande under året, fyra tillfällen per år. Önskar du boka en plats, köa för en fullsatt kurs eller skicka en intresseanmälan mejla till: info@mosaicsweden.se

SCROLL DOWN

Mosaikkurs


MOSAIKKURS

3-5 Maj 2024 - SKULPTUR & MOSAIK - med Emelie Solklippa & Ellen Ljungqvist - lediga kursplatser


Mosaikkurserna hålls löpande under året, fyra tillfällen per år. Önskar du boka en plats, köa för en fullsatt kurs eller skicka en intresseanmälan mejla till: info@mosaicsweden.se

MOSAIKKURS

Välkommen att under en helg lära dig de uråldriga och moderna teknikerna om mosaik. Med gemensam genomgång och individuell handledning skapar du ditt mosaikobjekt. Kursen hålls i Mosaic Sweden's studio i Chamottehuset, Gustavsberg.

TIDER
Fredag            17,00 – 20,00 
Lördag             9,00 – 18,00 
Söndag            9,00 – 15,00 

KURSAVGIFT
4000kr

 
UPPLÄGG & INNEHÅLL 

Antalet kursdeltagare är begränsat till 7 personer på “mosaikkursen” och 15 personer till “mosaik och skulpturkursen”. Kursen inleds på fredagseftermiddagen med en föreläsning gällande olika material och tekniker. Du får tillgång till inspirationsböcker och annat material som får kreativiteten att flöda. Efter val av teknik och material påbörjar du ditt mosaikprojekt.

Skapandet fortsätter på lördagen och varvas med föreläsningar. Individuell handledning pågår under hela kursen. Du arbetar i egen takt och har under kursens gång möjlighet att prova på olika tekniker och material. Under söndagen fogar de som är färdiga sina projekt. 


FÖRBEREDELSER “MOSAIKKURS”

Om du önskar färdigställa ett projekt under kursen rekommenderar vi att motivet mäter ca 25x25cm. Hur mycket du hinner är avhängt av hur små bitar du klipper. Olika tekniker kräver olika tidsåtgång och det är svårt att uppskatta hur mycket man hinner med. Om man vill börja med ett större projekt kan man göra det under kursen och fortsätta arbetet hemma. Alternativt så anpassar man tekniken efter en större yta. Små klippta bitar tar längre tid att arbeta med än stora hela bitar.

Idéer kring motiv såsom foton, skisser, mönster och tygbitar underlättar förverkligandet av drömprojektet. Ju mer du förberett hemma desto fortare kommer du igång. Har du ett formstabilt föremål som du vill klä i mosaik, t.ex. en kruka, spegel, bricka, vas eller bordsskiva kan du ta med det till kursen. Ett underlag i trä kan röra sig och skapa sprickbildning i fogen. Mindre föremål för hemmabruk (som inte måste hålla i flera hundra år) går självklart bra att montera på trä. 

Mosaikmönster kan även byggas på nät, vilket möjliggör att montering av mosaik kan ske vid ett senare tillfälle. Fogning sker då efter montering. Vill du arbeta med ett större projekt till exempelvis en väggyta (som monteras senare) följer du samma teknik på nät.

FÖRBEREDELSER “MOSAIK OCH SKULPTURKURS”
Fundera gärna redan nu över vad för sorts skulptur du vill skapa. Kanske en helt fri form, en mosaikfrukt eller varför inte ditt favoritdjur! Kommer du inte på något? Ingen fara. På plats finns en mängd olika inspirationsböcker. 

Stor eller liten skulptur? 
Om du vill hinna klart med din skulptur under helgen kan du välja att skapa något lite mindre. Men alla har sitt eget tempo och använder olika storlekar på mosaikbitar så det påverkar också hur långt var och en hinner.

3 steg till färdig skulptur:
1. Skulptera fram önskad form i cellplast. 
2. Klä skulpturen med mosaik som sätts fast med fix (4 h torktid).
3. Foga din skulptur när fixet har torkat.

Fixet som man fäster mosaiken med har en torktid på fyra timmar vilket innebär att det man vill foga under kursen behöver vara färdigt redan under lördagen.  

Om man vill bygga flera mindre skulpturer eller kanske en stor (som du inte hinner klart med under kursen men som du kan fortsätta med efter) så är ett tips att göra några detaljprover parallellt där du kan testa olika klipptekniker, mönster, färgkombinationer och val av fogfärg osv. Då får du chansen att testa alla stegen på dina detaljprover, vare sig du väljer att jobba med en stor eller liten skulptur.

KURSMATERIAL
Allt material som behövs för ditt skapande såsom mosaik och verktyg finns till försäljning under kursen till 30% rabatt. Efter kursen erhåller ni en rabatt på 10%. Rabatten gäller ej produkter från Mapei såsom lim, fog och fix. Vi lagerhåller ca 160 mosaikartiklar och annat konstmaterial vilket möjliggör ett fritt skapande.

Kakellim, fix, cellplast (till skulptur) och fog ingår i kursavgiften. Verktyg lånar du under kursens gång. Det går även bra att ta med sig egen mosaik och material för skapande.
 

BRA ATT VETA
Till fredagens föreläsning bjuder vi på ostmackor. Under kursen finns även kaffe, té och fika.

Lunchpaus 12,00-13,00 medtages eller köpes i närheten. 

Medtag emballage såsom bubbelplast och kartonger till ditt material och mosaikobjekt för transport hem. Mosaiken kan vara skör och behöver packas väl. Om du inte har tillgång till bil rekommenderar vi en väska på hjul för transport. Vi kan även skicka ditt material med DHL mot avgift efter avslutad kurs. 
 

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs. Du kan med fördel gå kurserna flera gånger och utveckla ditt kunnande.


KURSLEDARE

Emelie Solklippa & Ellen Ljungqvist

ANMÄLAN
För att anmäla dig mejlar du namn, adress och telefonnummer till info@mosaicsweden.se
Bekräftelse på anmälan kommer via mejl tillsammans med en faktura på kursavgiften med 30 dagars betalningsvillkor. Två veckor innan kursstart mejlar vi er mer information inför kursstart.

Enligt lagen (2005:59) har du möjlighet att ångra din kursanmälan inom 14 dagar från dag då vi bekräftat din anmälan. En kursanmälan kan därefter inte ombokas eller avbokas.

För mer bilder och inspiration följ @mosaicsweden & @ellenljungqvist på Instagram och Facebook.

 

Solklippa & skogh

Mosaic Sweden by Solklippa & Skogh utgörs av konstnärsduon Emelie Solklippa och Hanna Westin Skogh. De träffades år 2006 under utbildning på Gävle Konstskola. Drivkraften är förkärleken till mosaik som hantverk och målet är att inspirera till nya användningsområden med mosaik i Norden.

emelie solklippa

Emelie är född och numera bofast i Stockholm. Genom studier och yrkesutförande på Cypern och i Italien har gedigen materialkännedom av mosaik utvecklats. Intresset för konsthantverk har genom åren uttryckt sig på olika sätt bl.a. genom skulptur och silversmide.

Hanna westin skogh

Hanna är ursprungligen från Årsunda i Gästrikland och numera bofast i Stockholm. Intresset för teckning och måleri började i tidig ålder. Uttrycket återanknyter ofta till det organiska och naturnära.